Обережно,отруйні гриби! - здоровя - Для учнів - Каталог статей - Персональный сайт вчителя
П`ятниця, 09.12.2016, 16:29
Вітаю Вас Гість | RSS

Сайт вчителя Бойко Оксани Володимирівни

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 21
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог статей

Головна » Статті » Для учнів » здоровя

Обережно,отруйні гриби!

Обережно, отруйні гриби!

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

 

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ОТРУЄНЬ:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

 

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

 

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

 

ЗАСТЕРІГАЄМО!

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби:
    • якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
    • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
    • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
    • з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
    • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
    • "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
  • УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
    • "Усі їстівні гриби мають приємний смак".
    • "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний".
    • "Усі гриби в молодому віці їстівні".
    • "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
    • "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
    • "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
    • "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".
    • "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".
  • Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

 

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

 

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ.

  1. Викличте "Швидку медичну допомогу".
  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

 

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

  • Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

 

Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійно радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити.


 

Гірчак – неїстівний, дуже подібний до білого гриба, від якого відрізняється рожевими порами та різким гірким смаком м’якуша. На зрізах і зломах швидко червоніє. Поширений на Поліссі та в Лісостепу, росте в червні – жовтні у хвойних лісах. Використовується у медицині у якості жовчогінного засобу.


 

Лисичка несправжня – неїстівний, подібний до їстівних лисичок гриб, але відрізняється жовтим кольором м’якуша і рівнішим краєм шапинки. Зустрічається на Поліссі, в Лісостепу і Карпатах в хвойних лісах на старих пеньках або на моховій підстилці, зростає в серпні – жовтні.


 

Мухомор пантерний – сильний отруйний галюциногенний гриб, що містить у собі мускарин і мікоатропін. Трапляється по всій Україні як у хвойних, так і у листяних лісах, зростає під сосною, дубом, буком, полюбляє залужені грунти. Зростає з липня по жовтень.


 

Чортів, або сатанинський гриб, або гриб-синюк – сильний отруйний гриб, що викликає важкі порушення роботи травної системи. Від схожого їстівного дубовика відрізняється світлою шапкою. Поширений на Поліссі, у Лісостепу у листяних лісах – під дубом, буком, грабом. Зростає у червні – вересні.


 

Строчок звичайний – смертельно отруйний гриб, що містить гіромітрини – речовини, що руйнують кров, печінку, нервову систему. Плутають із їстівним зморшком, від якого відрізняється іншою формою плодового тіла. Зустрічається по всій Україні, у соснових і мішаних лісах, з кінця квітня по кінець травня – червень.


 

Опеньок сірчано-жовтий несправжній – смертельно отруйний гриб, що містить так званий фусцикулол E та F. Помилково сприймають за справжній опеньок, від якого відрізняється зеленим кольором пластинок і жовтою шапкою. Поширений по всій Україні у листяних і мішаних лісах у серпні- листопаді.


 

Рядівка тигриста отруйна – отруйний гриб, що спричиняє тяжке шлунково-кишкове захворювання, попри свій приємний смак та аромат. Зростає у соснових, а також листяних та букових лісах у серпні-жовтні.


 

Бліда поганка, або зелений мухомор – найотрутніший гриб, вживання якого призводить до смерті. Помилково збирають замість печериць та зеленої сироїжки. Містить цілий ряд токсинів, що не руйнуються жодною обробкою. Зростає у листяних і мішаних лісах, часто під кущами ліщини. Поширений по всій Україні, масово зростає з серпня по вересень.

Категорія: здоровя | Додав: $$$ксенія (08.10.2013)
Переглядів: 2460 | Рейтинг: 2.5/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2016
Створити безкоштовний сайт на uCoz